Sayfalar

www.mabutuner.com

1.02.2012

HÜRRİYET'İN TARAFLI HABERCİLİĞİ VE SANSÜRCÜ ZİHNİYETİ

Haber başlığı aynen şöyle: FİFA Şikede Devrede

(Dikkat: Yazının özgün linki şu şekilde: http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/19811499.asp ; ancak yazı hiçbir yorum eklenmeden istifalardan sonra siteden kaldırılmış. Hürriyet'in arama çubuğunda 'FIFA' diye aradığınızda üçüncü başlıkta çıkıyor.)

Haberin giriş yazısı şu şekilde kaleme alınmış:
"Türkiye'deki şike ve teşvik soruşturmasına, sonunda FİFA da müdahale etti."
Dikkatinizi çekerim 'müdahale etti' diyor. Ve uyduruk, durumu vahim göstermeye çalışan bölümlerinden sonra yazıda şu ifade yer alıyor: 
Genel Sekreter Valcke dün akşam saatlerinde federasyona ulaşan yazısında, “Son aylarda Türkiye’de şike konusunda yaşanan gelişmeler FIFA Başkanı Sepp Blatter tarafından da dikkatle takip edilmektedir. Şike ve teşvik ile ilgili FIFA’nın bugüne dek izlediği politika malumunuzdur. Ülkenizdeki soruşturma ve federasyonunuzun aldığı kararlar hakkında en kısa sürede tarafımıza bilgi verilmesi gerektiğini bildirmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Bilgilendirme zaten şart. Bu kurumların çatısı altında müsabakalara katılıyorsunuz, FİFA ve UEFA'nın bilgilendirilmemesi gibi bir durum düşünülebilir mi? Bundan daha doğal ne var!

Ve yazının içeriğini abartabilmek adına aşağıdaki -içeriği boş ve cümle yapısı bozuk olan- şu paragraf kullanılıyor:
FIFA Genel sekreteri Valcke’nin gönderdiği yazı Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nda ele alınacak. Edinilen bilgiye göre, şike incelemesinin ardından, eyleme adı karışan kulüp ve şahısların savunmalarının alınacağı ve mevcut talimatlara göre öngörülen cezaların uygulanmasıyla ilgili garanti verilecek.
En son bölümde ise öznesi anlaşılmayan, her cümlenin sonuna 'Kim tarafından?' sorusunun eklenebileceği ve tamamen olayları abartmak amaçlı kaleme alınmış şu ifadeler yer alıyor.
...milli takımlar düzeyindeki organizasyonların tehlikeye girebileceği şeklinde algılandı.
...Türk futbolu adına büyük bir tehlike olarak nitelendirildi.
...incelemenin kaderini de etkileyebileceği vurgulandı.
Ben de saat 15:06'da şu yorumumu yolladım:
Müdahale etmiyor, bilgi talep ediyor. Haberi çarpıtmadan verin lütfen.
Tabii ki yorumum yayımlanmadı... Hürriyet çok rezil habercilik yapıyorsun. Yazık sana!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder